maanantai 2. maaliskuuta 2015

KUINKA MINUSTA TULI 400M:N JUOKSIJA

Tarinahan on aika mielenkiintoinen, sillä en ikinä uskonut olevani nyt yleisurheilija. 

Innostuin urheilusta myöhemmin kuin muut ikäiseni lapset, vasta kymmenen vuotiaana. Parhaat kaverini pelasivat joko jääkiekkoa tai jalkapalloa, eli suomalaisille niitä suosituimpia joukkuelajeja. Jääkiekko vei minut sitten mukanaan ja myöhemmin 11-vuotiaana aloitin myös vähemmän tunnetun mikroautoilun. Urheilun pariin en siis saapunut silkasta omasta halusta, vaan kaverieni kannustuksella. 

Muutaman vuoden päästä aloittamisesta huomasin olevani lahjakas jääkiekossa sekä mikroautoilussa. Jääkiekossa olin noussut silloisen joukkueeni parhaaksi puolustajaksi ja mikroautoilussa ajoin SM-sarjaa aivan suomen kärjessä. Tykkäsin todella paljon vauhdista ja liikkeestä, joita harrastukseni toivat, sillä olin todella energinen, rasavilli ja hieman sekaisinkin nuorempana. Kasvoin fyysisesti varhaisemmin kuin muut ikäiseni pelaajat ja harjoittelin isäni alaisuudessa, mikä teki minusta yhden ikäluokkani parhaimmista pelaajista. Pääsin juniori maajoukkueeseen mukaan, mutta sitten alkoivat ongelmat, nimittäin ne jääkiekossa kuuluisat loukkaantumiset. Lopetin myös noin 15-vuotiaana mikroautoilun sillä olin kasvanut liian pitkäksi ja saanut lihasmassaa, joten kasvoin niin sanotusti ulos mikroautosta.
Minä maajoukkue paidassa
Maajoukkueeseen pääsyn jälkeen Oulun kärpät tarjosi minulle sopimusta, johon tartuin empimättä. Se oli yksi urani hienoimmista kokemuksista, jota en unohda koskaan. Jouduin kuitenkin samaan aikaan ensimmäiseen polvileikkaukseeni, mikä teki pelaamisesta hankalaa. Kärpät ei pitkään katellut polvivammaista pelaajaa, joten sain niin sanotusti potkut ja tapahtumarikkaiden vuosien ja ankaran kuntouttamisen jälkeen päädyin tänne Kuopioon pelaamaan Kalpaan.

15-vuotiaasta 18-vuotiaaksi kävin yhteensä neljässä polvileikkauksessa ja sain tietää lopulta mistä polviongelmat johtuivat. Olin syntynyt muutama kuukausi liian aikaisin keskosena, joten reisiluun ja sääriluun päähän ei ollut kehittynyt tarpeeksi syvää uraa polvilumpiolle, mikä johti lumpion sijoiltaan menoon. Olin siis tapellut neljä vuotta leikkauksien kanssa ja sain vasta sitten tietää, että minulla onkin rakenteellinen vaiva. Vain todella iso leikkaus, mistä toipuminen olisi kestänyt 1-2 vuotta, olisi voinut pelastaa urani. Se pisti lahjakkaan jääkiekkoilijan kovaan paikkaan, sillä kyllä minä halusin 40-vuotiaanakin vielä pystyä kävelemään.

En osannut tehdä silloin päätöstä jatkanko pelaamista vai lopetanko, mutta onneksi (nyt voin sanoa onneksi) samaan aikaan minulle ilmeni krooninen suolistotulehdus eli parantumaton autoimmuuni sairaus. 2013 joulukuussa jouduin sairaalaan sänkypotilaaksi yli kuukaudeksi. Laihduin 24 kiloa ja vain suonensisäisesti annettava ravinto piti minut hengissä, sillä suolistotulehduksessa mikään ravintoaine ei imeydy suunkautta syötäessä. Onneksi tyttöystäväni Kirsi Pekkanen jaksoi käydä kannustamassa minua joka päivä. Sairaalasta päästyäni en kyennyt kävelemään ensimmäisinä viikkoina 200m metriä pidemmälle, joten oli aika helppo päätös lopettaa myös jääkiekko.

En oikein itsekään tiedä, mikä sai minut aloittamaan juoksun. Aloitin itseni kuntouttamisen pikkuhiljaa kuopiohallilla, missä Kirsikin harjoitteli yhdessä valmentajansa Olli Pulkkasen kanssa. Sain ruveta käymään samoissa aamutreeneissä ja myöhemmin Olli antoi luvan lähteä hänen ja Kirsin mukaan Italiaan treenileirille. Italiassa tein samat treenit, joten hivuttauduin vähitellen mukaan juoksijaksi. Kirsi ei aluksi oikein asiasta innostunut, mutta mietinnän jälkeen sain Kirsiltäkin luvan tulla saman valmentajan alaisuuteen mukaan. Siitä alkoi huhtikuussa 2014 juoksijan ura, mistä olen todella iloinen kaikkien vaikeuksien ja kokemuksien jälkeen. Olen huomannut kuluvan vuoden aikana, että minullahan on lahjoja juoksuunkin, mikä on enemmän kuin lottovoitto jääkiekko uran loppumisen jälkeen. Löysin uudestaan ilon urheilemiseen, ja tiedän, että voin vielä saavuttaa juoksijana vaikka mitä.  

Ville Keskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti