lauantai 9. toukokuuta 2015

PERUSRUOKAA

Tykkään kasvattaa yrttejä itse, koska niiden 
kasvamista on hauska seurailla.
Kotonani kasvaakin vaikka mitä kasvia.
Teen seuraavan blogi tekstini ravinnosta. Olen ollut urheilijavieraana useissa eri tilaisuuksissa ja lähes joka kerta minulta kysellään, mitä oikein syön ja miten kiinnitän ravintooni huomiota. Tämän vuoksi ajattelin valottaa kerralla paremmin aiheesta. 

Olen ollut aina hyvin kiinnostunut ravitsemukseen liittyvistä asioista. Lukion urheilulinjalla meillä kuului opintoihin puoli vuotta kestävä ravitsemustieteen perusteet kurssi, joka oli ihan yliopisto tason kurssi. Opiskelimme ravitsemuksen perusteita ja nämä antoivat pohjaa taas terveystiedolle, jossa tietämykseni syventyi. Olen käynyt myös muutamalla ravitsemusterapeutilla ja niissä on katsottu tarkasti oman ruokavalioni sisältö. Mietin nuorempana jopa, että haluaisinko lähteä opiskelemaan ravitsemusterapeutiksi täällä Kuopiossa. Se kuitenkin jäi, mutta kiinnostus alaa kohtaan säilyi. Koen, että noiden perusteiden tietäminen olisi hyväksi kelle tahansa ja etenkin urheilijoille, koska tällä hetkellä tietotulvan vuoksi aiheesta on hyvin ristiriitaisia ja suorastaan huonoja ohjeita. Usein olen vastannut kysymyksiin, että onko jotain tiettyjä ruoka- aineita joihin panostan. Tässä kohtaa kerron aina saman vastauksen, joka tulee monelle yllätyksenä. Syön siis aivan perusruokaa. Perusruualla tarkoitan eri lihoja, kaloja, hedelmiä, marjoja, leipää, maitotuotteita.. Siis peruskotiruokaa! En niin sanotusti kikkaile millään erityisillä ruoka- aineilla tai painota esimerkiksi superfoodeja tai muuta vastaavaa. Ruokavalioni koostuu oikeasta suhteesta hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Tietenkin se saattaa sisältää marjojen, hedelmien tai muiden ruokien myötä jotain erityiseksi luettuja ruoka- aineita, mutta en niitä erikseen valitse ruokavaliooni jonkun erityiseksi leimatun tittelin vuoksi. Koska ravintoasiat ovat niin tuttuja asioita, ei niihin enää tarvitse kiinnittää erityisemmin huomiota niiden tullessa aivan luonnostaan kaupan hyllyltä valitsettaessa tuotteita. 

Rakastan myös ruuanlaittoa. Tykkään keksiä reseptejä päästäni ja usein en lue ohjeita, vaan teen aikalailla mututuntumalla kaikki sekoitukset. Ruuanlaittoon on mukava laittaa aikaa ja erityisesti hyvässä seurassa se on kyllä yksi lempi arkipuuhista. 

Näillä mietteillä kohti kesää!

Maria Räsänen

Team H.O.V.I:n yhteistyökumppanuudet myy 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti